Jak uprawiać zioła

Pandemiczna rzeczywistość pokazała nam, że przez brak sposobów przemieszczania się często szukamy nowych dróg rozwoju i znajdujemy sobie nowe hobby. Wielu Obywateli polski w tym czasie zainteresowało się uprawą roślin, zarówno tych ozdobnych w ogrodach, na parapetach czy na balkonach, jak i roślin jadalnych. Prawdziwą furorę robią zioła, które można uprawiać w zasadzie w każdych ustaleniach i nie potrzebujemy posiadać do tego wręcz ogródka.

Taki najprostszy koperek w doniczce możemy dodać do ziemniaków czy do zupy z młodej kapusty i osiągnąć w pełni inny smak niż suszony koperek lub koper dystrybuowany w supermarkecie. Samemu wyhodowane rośliny smakują i pachną całkowicie całkiem inaczej i z całkowitą czyli stu procentową pewnością są z całą pewnością lepsze, dlatego że są pozbawione oprysków i sztucznych nawozów, jakie w standardowej uprawie przemysłowej są stosowane na masową skalę. Lubczyk w doniczce rewelacyjny do rosołu poprawi smak różnych dań, do których go dodamy albo możemy sobie go po sezonie ususzyć albo zamrozić w pudełeczku i przechowywać przez zimę. Ta niesamowita przyprawa nada głębi każdej zupie. Uprawa tych ziół wymaga minimalnego nakładu czasu i kosztów. Sadzonka kosztuje wręcz kilka zł, a wystarczy do tego dokupić większą doniczkę i odrobinę dobrej ziemi do warzyw lub ziół, a co drugi lub trzeci dzień intensywnie podlać i na tym ogranicza się cała uprawa. Żeby zioła były stale świeże i młode, powinno się je przycinać i pozwolić im się rozkrzewiać. Wtedy będziemy mieli ich nie tylko i wyłącznie więcej, niemniej jednak również w każdym momencie będą smaczne.
Więcej informacji na stronie: oregano w doniczce.